Nieuws


Januari 2015


En weer is er een onbekende foto van Molen Rispens opgedoken. Een foto uit de jaren 60 van de vorige eeuw.

Oktober 2014

De restauratie van Molen Rispens is achter de rug. De roede is gereviseerd en is opnieuw gestoken. Ook de vijzel is in de werkplaats van Hiemstra uit Tzummarum geweest en geheel geteerd. Daarnaast is de vijzelbak en het kroos vernieuwd, is de romp gevoegd en is bijna de gehele molen geschilderd.

Mei 2014

De afgelopen twee dagen is Molen Rispens continue in bedrijf geweest. Meer dan 30 uur achtereen open geweest en ruim 60 bezoekers gehad.


30 december 2013

Vandaag een foto ontvangen waar Molen Rispens nog een houten bovenas heeft. Dit is de enige foto van Molen Rispens waarop een houten bovens te zien is. Aanwinst!
 

13 september 2012
 
Afgelopen zaterdag was het Friese molendag. Er kwamen 27 bezoekers op deze dag af. Een van deze bezoekers, Jeannette Mook uit Oppenhuizen, maakte de onderstaande foto's. Hartelijk dank daarvoor!
 
 
 
 
 
 
 
 
 18 juli 2011
 
Per vandaag heeft www.molenrispens.nl een eigen QR-code. Scan de code met uw Android of Apple smartphone en u komt op uw smartphone direct op www.molenrispens.nl uit.
 
 
 
 
 

 
5 juli 2011
 
Een paar weken geleden kwam de zoon van de oud molenaar langs tijdens nationale molendag. Ik vroeg hem onder andere of hij ook nog enige oude gegevens van de molen had. "Nou, misschien wel" was het antwoord. Er doken 5 schriften op met daarin de notulen van de jaarvergaderingen van het polderbestuur. Ook de rekeningen werder daarin vermeld, samen met de kosten en opbrengsten van dat jaar. De 5 schriften omvatten de jaren 1933 t/m 1963. In de schriften is veel interessant nieuws te halen en een deel van die info zal binnenkort op deze site komen te staan.
 
Naast de schriften waren er nog een aantal losse rekeningen van onder andere de schilder, molenmaker, verzekeraar, zeilmaker. Maar ook offertes voor het bouwen van een gemaal, windmotor en hulpgemaal in de molen behoren tot de stukken. Ook hiervan zal binnenkort een aantal op deze site worden geplaatst.
 
Wordt vervolgd!
 
 

 
27 juni 2011
Op dinsdag 7 is molenmaker van Rolf Dijkema van molenmakersbedrijf Hiemstra aan de molen geweest om enkele kleine reparaties uit te voeren. Zo werd het bovenijzer van de koningsspil opnieuw vastgezet. Deze stond al langere tijd een beetje los in de koningsspil. Nu is alles opnieuw vastgezeten en is de molen een stuk "stiller" tijdens het malen. Ook de springbeugel werd dieper vastgezet en de bovenas dompt nu minder dan voorheen. De wiggen van de onderbonkelaar en het vijzelwiel werden nagekeken. Buiten de molen werden de schroef, schroefbak en schroefdeksel geinsepecteerd, waarbij aan het licht kwam dat enkele delen van het schroefdeksel vervangen moeten worden. Ook is het riet tegen de rietplanken opnieuw aangestopt en waar nodig nieuw riet geplaatst.
 
 
 
 
 
 

 
30 mei 2011
Vanaf heden is het niet alleen via het internet mogelijk de verrichtingen van Molen Rispens te volgen, maar ook via Twitter. Via @molenrispens is het mogelijk om de activiteiten te bekijken via de smartphone of evt. via de PC. Twitter adres Molen Rispens: @molenrispens.
Als u @molenrispens toevoegt aan uw profiel, krijgt u automatisch alle nieuwtjes en updates via uw Twitter account.
 
 

 
13 september 2010
 
Afgelopen zaterdag was het Friese molendag. Er kwamen 7 bezoekers op de molendag af, een mooi aantal. Onderstaande foto's werden gemaakt door één van hen en werden toegestuurd via info@molenrispens.nl De foto's zijn gemaakt door Jeannette Mook uit Oppenhuizen.
Molen heeft de hele dag van 8.45 tot 18.00 gemalen. De teller bleef om 18.00 op 10195 omwentelingen steken. Gemiddeld 1102 omwentelingen per uur. Niet gek voor een hele dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

12 juli 2010
 
Sinds vandaag is er een nieuwe ansichtkaart van Rispens verkrijgbaar. Het is onderstaande afbeelding.
De kaart is voor €0,75 verkrijgbaar aan de molen. Eventueel kan de kaart ook worden toegezonden. Er komt dan €0,50 aan verzendkosten bij. Bestellen kan via e-mail.
 
 

9 mei 2010
 
Nationale molendag op 8 mei 2010 is voor molen Rispens een groot succes geworden. In totaal kwam er 24 bezoekers op deze dag af. Alle bezoekers waren oprecht geinteresseerd. 24 bezoekers is een hartstikke mooi aantal. Het grote aantal komt mede door het persbericht met kleurenfoto in het Sneeker Nieuwblad van 6 mei.
Om 8.30 de vang opgetrokken en om 18.00 de molen weer afgezeild. Eerst de molen onbelsst laten draaien, maar rond 14.00 kromp de wind iets en nam deze ook in kract toe. Vanaf dat moment kon er wel gemalen worden. In totaal op Nationale molendag 9,5 uur gedraaid, waarvan 3,25 belast en 6,25 onbelast. Ruim 5000 omwentelingen gemaakt.
 
 
 

6 mei 2010
 
Onderstaand persbericht stond op donderdag 6 mei 2010 in het Sneeker Nieuwsblad.
 
 

3 april 2010
 
Dankzij een tip van molen- en orgeldeskundige Jan Wust uit Leeuwarden, kwam ik erachter dat de kleinzoon van molenmaker Arjen Gerbens Timmenga het bekende orgelbouwbedrijf Bakker en Timmenga heeft opgericht. In 1880 heeft kleinzoon Arjen Timmenga samen met Fokke Bakker het bedrijf opgericht. Naast het molenbloed, zat kennelijk ook het orgelbloed in de aderen van de Timmenga's.
 
Arjen Gerbens Timmenga (1781-1858). Molenmaker van Rispens in 1821. Vader van Jelle Arjens en opa van Arjen.
Jelle Arjens Timmenga (1814-1899). Maker van inscriptie (zie 23 maart 2010). Zoon van Arjen Gerbens en vader van Arjen.
 
  
Arjen Timmenga (1854-1920). Mede oprichter orgelbouwer Bakker en Timmenga. Zoon van Jelle Arjens en kleinzoon van Arjen Gerbens
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met dank aan Dick Krabbendam (7e generatie van Arjen Gerbens Timmenga) voor de foto's.
 
 
 

30 maart 2010
 
Op 30 maart is de groene vangstok van Rispens weer in de molen gehangen. De ogen zijn opnieuw aangelast en de ijzeren stukken zijn zwart overgeschilderd. Prima werk van de mannen van molenmaker Hiemstra B.V. uit Tzummarum.
 

24 maart 2010
 
Nieuwe inscriptie gevonden. De tekst: A IJ Vellinga heeft in 1880 voor het eerst gemaald begonnen 18 october
 
De afkortingen A IJ V en T IJ V komen heel veel voor in de molen, nu is dus duidelijk geworden dat A IJ Vellinga op 18 oktober 1880 als bemaler van Rispens actief was. Tot wanneer hij met de molen gemalen heeft, is niet duidelijk.
 

23 maart 2010
 
Tijdens onderhoudswerkzaamheden is het riet ter hoogte van de rietplanken bijgestopt. Kraaien en wind zorgen ervoor dat riet wordt uitgetrokken. Op 23 maart heeft molenmaker Rolf Dijkema van Hiemstra B.V. uit Tzummarum samen met de molenaar het riet weer op de juiste hoveelheid gebracht. De molen is nu weer helemaal wind- en waterdicht.
Ook is de vangstok uitgenomen vanwege de slechte staat van de haken en ogen van de ophanging van de vangstok en de bevestiging van het vangketting. De vangstok ligt inmiddels in de werkplaats van de molenmaker, waar de ogen gerepereerd zullen worden, en daardoor dus behouden kunnen blijven.
 
 
 
 
 
 
 
 

23 maart 2010
 
Tijdens speurtochten naar inscripties in Rispens viel mijn oog op de inscriptie "Jelle Arjens Timmenga". Het blijkt hier te gaan om de zoon van de molenmaker Arjen Gerbens Timmenga, welke de molen in 1821 bouwde. Deze Jelle Arjens Timmenga werd op 18 juli 1814 in Oosterend geboren en stierf op 85 jarige leeftijd, op 22 augustus 1899 in Oosterend. Aangezien de inscriptie in 1840 is "gezet", was Arjen Gerbens op die dag 26 jaar oud.
 
Vader en molenmaker Arjen Gerbens Timmenga werd op 9 februari 1781 in Lutkewierum geboren en stierf op 15 mei 1858 in Oosterend. Uit deze gegevens blijkt dat Timmenga op 40 jarige leeftijd molen Rispens bouwde.
 
 
 
 
 
 
 
 

16 maart
 
 
Molen Rispens heeft nu een direct webadres. De URL is: www.molenrispens.nl
Ook is er een nieuwe e-mail adres, deze is: info@molenrispens.nl
 
De beide links zijn direct actief, makkelijker te onthouden en duidelijker dan de oude URL via Google.
 

7 maart 2010
 
Sinds vandaag is er een nieuwe subpagina geplaatst met daarop foto's van inscripties. Op deze pagina worden inscripties van persoonsnamen getoond, maar ook enkele gedichtjes, welke op de balken van de molens zijn geschreven.
 
Klik hier om naar de subpagina te gaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Comments